top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverJorit Hajema

Zes jaar ondernemen: dit zijn mijn lessen en inzichten

Bijgewerkt op: 11 dec. 20231. Voor mij zijn er vier belangrijke redenen om te freelancen. Drie daarvan zijn flexibiliteit, zelfstandigheid en afwisseling. Met flexibiliteit bedoel ik werken wanneer je wilt – of vooral vrij zijn wanneer je wilt. Geen schuine ogen van collega’s als je overdag sport en geen gedoe met vakantiedagen. Zelfstandigheid staat voor zelf je opdrachtgevers kiezen en aanbiedingen van gokbedrijven met een mooie boog in de prullenbak gooien. Als schrijver vind ik afwisseling nog belangrijker, want zo kom ik op veel inspirerende plekken en zo leer ik sneller. In zes jaar werkte ik al voor 55 verschillende opdrachtgevers.

2. Elf opdrachtgevers zijn samen goed voor 90% van mijn omzet. Mijn businessmodel, als je het zo kunt noemen voor een freelancer, is dat ik steeds één grote opdracht combineer met kortlopende opdrachten. Een grote opdracht duurt gemiddeld een half jaar en dan werk ik daar drie of vier dagen per week. Wat een kleine opdracht is? Denk aan eenmalig een website herschrijven of even bijspringen tijdens een campagne.


3. De vierde reden om te freelancen is de olifant in de kamer: meer geld. Werk je interim? Dan verdien je al snel het dubbele van iemand in loondienst. Daarnaast heb je een legertje aftrekposten en belastingvoordelen, zoals lagere belastingschijven. Het belastingvoordeel in euro’s? Ik schat zo’n €300 netto per maand. Het hogere inkomen gaat uiteraard wél samen met een hoger risico, bijvoorbeeld omdat contracten makkelijk opzegbaar zijn. Sterker nog: bij de kleine opdrachtgevers heb ik überhaupt geen contract. Dat risico neem ik voor lief dankzij het bijna gegarandeerde personeelstekort (lees: vergrijzing).

4. Dit vind ik best spannend, maar hieronder zie je mijn omzet, kosten en winst. Ik twijfel letterlijk al maanden of het nou handig is om dit te openbaren, want ‘men’ praat niet zo graag over geld. En nou ja, potentiële jaloerse blikken zijn ongemakkelijk. En óók dat vind ik dan weer suf om op te schrijven. Huilie huilie met je zeven vinkjes, right? Ik deel het toch omdat ik denk dat transparantie over inkomens helpt bij het dichten van (loon)kloven. Geïnterviewden op mijn eigen blog doen dat meestal ook, dus dan kan ik zelf niet achterblijven. Bovendien zeiden bevriende freelancers dat ze er waardevolle inzichten uit halen. Hier een toelichting bij de cijfers:

  • Mijn inkomen is de laatste drie jaar redelijk stabiel, maar er is veel veranderd. Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen, waardoor ik minder declarabele uren schrijf. De omzet blijft op peil dankzij een hoger uurtarief én doordat ik iemand parttime in dienst heb.

  • Voor het gemiddelde uurtarief heb ik alleen de declarabele uren geteld, inclusief die van mijn medewerker. De onbetaalde uren heb ik niet bijgehouden, dat zijn bijvoorbeeld uren voor de administratie, acquisitie en het begeleiden van die medewerker.

  • In 2020 was de coronaklap, waar ik al struikelend uiteindelijk goed doorheen kwam. Na dé speech van Rutte raakte ik in een week voor duizenden euro’s aan opdrachten kwijt. Als noodoplossing gaf ik 25% ‘coronakorting’ aan mijn grootste opdrachtgever, waardoor ik daar kon blijven. En ik stapte over naar sectoren die juist groeiden door de lockdowns.

  • Wat je niet in de kosten ziet, is mijn jaarlijkse pensioeninleg (~€7500) en kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering (€1500). Het zijn geen zakelijke kosten, dus ik heb ze niet opgenomen in de grafiek. Maar die bedragen moet je wel meenemen voor de vergelijking met een loondienstverband.

  • De inflatie tussen 2017 en 2023 is zo’n 30%. Dat vertekent de groei.


5. Mijn slechtste investering was een soort duurzame leiderschapstraining van €4000. Het enige wat ik ervan opstak is wat voor mij níét werkt.

6. Nog een laatste ding over geld. Ik automatiseerde mijn bankzaken met een constructie van zo’n twintig rekeningennummers, zodat ik perfect kan budgetteren en nooit last heb van financiële verrassingen. Het klinkt contra-intuïtief, maar budgetteren geeft je financiële vrijheid. Want je weet wat je (over)hebt en besteedt je geld aan wat jij belangrijk vindt. Het systeem is ook nuttig als je in loondienst bent. Lees hier meer.


7. Maak het freelancen gezellig. Freelancen in je eentje wordt snel eenzaam. Neem een abonnement bij een co-working space, ook als je er maar één dag per week bent. Extra gezelligheid vind je bij een collectief. Zelf zit ik bij freelanceplatform Qommunity.


8. Je hebt vast weleens het advies gezien dat je als freelancer vaak ‘nee’ moet zeggen. Daar geloof ik niet in. Zeker in mijn eerste twee jaar zei ik bijna altijd leergierig ‘ja’. Het is geweldig voor je netwerk, je krijgt inzicht in nieuwe sectoren en meer declarabele uren betekent natuurlijk ook meer inkomen. Na die twee jaar wilde ik vooral werken voor duurzame opdrachtgevers en sindsdien licht ik die klussen uit op mijn site en op LinkedIn. Daardoor word ik steeds vaker benaderd door andere duurzame bedrijven, waardoor ik überhaupt geen ‘nee’ wil zeggen. Door veel ‘ja’ te zeggen kon ik bovendien een medewerker aannemen en als we vol zitten stuur ik een opdracht door naar Qommunity. Dankzij deze strategie zat ik in zes jaar nog nooit een week zonder werk.


9. Gebruik slimme tools voor afbeeldingen. Afbeeldingen zoeken vond ik altijd het stomste onderdeel van mijn werk – en het is tijdrovend. Weinig opdrachtgevers hebben een goede beeldbank en bijna niemand betaalt voor stockfoto’s. Na een paar jaar herken je dan bijna alle stockfotomodellen en verschrikkelijke fotoclichés. Gelukkig is er met Midjourney en andere AI nu een fantastische online speeltuin. Niet dat ik nu sneller een goede afbeelding heb, maar het ‘maken’ of prompten van afbeeldingen is veel leuker. En het resultaat is uniek – kijk nog maar eens naar de olifant hierboven.

10. Als freelancer kun je prima impact maken door te werken voor duurzame opdrachtgevers en door duurzaam in te kopen, maar er mislukt ook weleens wat.


11. Samen met andere freelancers maak je nog meer impact. Zo lanceerden Kiki Calis, Marijke Tadema en ik Qommunitrees – een boomplantproject op de Veluwe. Samen met andere freelancers plantten we daar tot nu toe 1300 bomen. Check voor impactvol vrijwilligerswerk vooral de site van De Nieuwe Gevers.


12. Als afsluiter hieronder mijn favoriete focusmuziek, ideaal in kantoortuinen.


Op naar volgend jaar! Las je een tip die nuttig is voor een vriend? Stuur deze blog dan vooral door. En wil je mij iets vragen? Stuur een bericht op LinkedIn.Commenti


Post: Blog2_Post
bottom of page